ورق های فولادی به دو روش کلی نورد سرد یا گرم تولید می شوند و پایه تولید بسیاری از انواع دیگر ورق های فولادی به شمار می روند. ورق روغنی محصول نورد سرد و ورق سیاه حاصل نورد گرم است. هر کدام از این دو نوع ورق، ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله به بررسی دقیق و مختصر ورق سیاه، کاربردها و ویژگی های آن می پردازیم.
ورق سیاه: محصولی از نورد گرم
ورق سیاه، نوعی ورق فولادی است که از طریق فرآیند نورد گرم تولید می شود. در این روش، ورق فولادی در دمای بسیار بالا نورد می شود که منجر به ایجاد ظاهری مات و سطحی خشن می شود. به همین دلیل به این نوع ورق، “ورق سیاه” می گویند.
مقایسه با ورق های نورد سرد
ورق سیاه در مقابل ورق های نورد سرد مانند ورق روغنی، گالوانیزه و رنگی قرار می گیرد. ورق های نورد سرد در دمای پایین تر تولید می شوند و از نظر کیفیت و ابعاد دقت بالاتری دارند.
انواع ورق های سیاه
- ورق صنعتی سیاه
ورق های سیاه صنعتی، به دو روش کلی استفاده می شوند؛ از طرفی پایه ی تولید پروفیل هایی با ابعاد بالا هستند و از طرف دیگر، به صورت مستقیم در صنایع عظیم و غول پیکر مورد استفاده قرار می گیرند. ورق های سیاه صنعتی از جهت ابعاد، سایز، وزن و ضخامت با سایر ورق های سیاه، بسیار متفاوت هستند.
ویژگی ها:
- ابعاد، سایز، وزن و ضخامت بزرگ تر نسبت به سایر ورق های سیاه
- مناسب برای تولید پروفیل های با ابعاد بالا
- کاربرد در صنایع عظیم و غول پیکر
کاربرد ها:
- ساخت سوله
- اسکلت فلزی
- پل
- ماشینآلات صنعتی و …
- ورق سیاه معمولی
بر اساس میزان عنصر کربنی که در آلیاژ فولادها وجو دارد، ورق های فولادی نیز سختی های متفاوتی خواهند داشت. ورق سیاه معمولی هم بر اساس میزان کربن موجود در آلیاژ خود، به دو گرید کلی ST37 و ST52 تقسیم می شود. البته از عناصر شیمیایی دیگری نیز در این دو گرید استفاده می شود. در ورق های ST37، عناصر فلزی فسفر، گوگرد، سیلسیم، منگنز و کربن وجود دارند. و در ورق های سیاه ST52، همین عناصر با درصد متفاوتی یافت می شوند.
ویژگی ها:
- دسته بندی بر اساس میزان کربن در آلیاژ فولاد
- دو گرید رایج: ST37 و ST52
- عناصر شیمیایی موجود: فسفر، گوگرد، سیلسیم، منگنز و کربن
- تنوع در ضخامت و ابعاد
کاربرد ها:
- مصارف ساختمانی مانند تیرآهن، ناودانی، قوطی ستونی و …
- ساخت تجهیزات و ماشین آلات
- تولید لوله های فولادی و…
علاوه بر این تقسیم بندی، ورق های سیاه، بر اساس نحوه ی عرضه به بازار هم به دو دستهی کلی تقسیم می شوند:
- ورق سیاه کلاف یا رول
طول این ورق ها بدون محدودیت می باشد، زیرا به شکل کلاف هستند. در رابطه با عرض آن ها هم میتوان گفت که در اندازه های 1، 1.25، 1.50 و 2 متری تولید می شوند. ضخامت ورق های سیاه کلاف هم از 1.5 تا 15 میلی متر متغیر است.
کاربرد ها:
- تولید لوله های فولادی
- صنایع کشتی سازی
- مخزن سازی
- تولید لوازم خانگی
- ورق سیاه به شکل شیت یا فابریک
ورق های سیاه شیت، معمولاً به صورت سفارشی هستند؛ یعنی مصرف کننده، ابعاد و ضخامت ورق مورد نیاز را به تامین کننده می دهد و محصول مورد نیاز را تحویل می گیرد. البته ورق های سیاه شیتِ آماده ی موجود در بازار، ضخامتی بیشتر از 15 میلی متر دارند و معمولاً در ابعاد 1*2متر، 1.5 * 2.5 متر، 1 *6 متر، 1.5 *6 متر، 2 * 6 متر و 2 *12 متر موجود هستند.
کاربرد ها:
- ساخت قطعات صنعتی
- ماشین کاری
- تولید تجهیزات کشاورزی
- ساخت بدنه خودرو و لوازم خانگی
به طور کلی ورق های سیاه، در بازه ی بسیار گسترده ای از سایز ها و ابعاد تولید می شوند؛ موارد زیر، سایزها و ابعاد رایج برای ورق های سیاه موجود در بازار هستند:
- ضخامت ورق سیاه: 1.5 تا 100 میلی متر
- عرض ورق های سیاه: از 100 سانتی متر تا 200 سانتی متر
- طول ورق های سیاه: بدون محدودیت وزن ورق سیاه نیز بر اساس جدول های استاندارد وزنی این محصول، قابل ارزیابی است.
اما چه شرکت ها و کارخانه هایی در ایران و جهان به تولید این محصول ارزشمند می پردازند؟
در ادامه به بررسی برخی از بزرگترین و معتبرترین تولید کنندگان ورق سیاه در ایران و جهان می پردازیم:
- تولید کنندگان ورق سیاه در ایران
ایران به عنوان یکی از کشورهای صنعتی و دارای منابع غنی معدنی، از تولید کنندگان بزرگ ورق سیاه در منطقه به شمار می رود. برخی از مهم ترین کارخانه های تولید کننده ورق سیاه در ایران عبارتند از:
- مجتمع فولاد مبارکه اصفهان: بزرگترین تولید کننده ورق سیاه در ایران و خاورمیانه است. این کارخانه به صورت یکپارچه از مرحله تولید آهن خام تا تولید محصولات نهایی فولادی فعالیت می کند.
- کارخانه فولاد کاویان اهواز: این کارخانه به تولید ورق های سیاه با ضخامت بالا و ابعاد بزرگ تخصص دارد و محصولات آن در صنایع سنگین و ساختمانی کاربرد گسترده ای دارد.
- کارخانه فولاد اکسین خوزستان: این کارخانه تولیدکننده ورق های سیاه عریض و با کیفیت بالا است و محصولات آن در صنایع کشتی سازی و ساخت مخازن مورد استفاده قرار می گیرد.
- کارخانه فولاد گیلان: این کارخانه یکی از بزرگترین تولید کنندگان ورق سیاه در شمال کشور است و محصولات آن با قیمت مناسب در بازار عرضه می شود.
تولید کنندگان ورق سیاه در جهان
در سطح جهانی نیز شرکت های بزرگ و شناخته شده ای به تولید ورق سیاه می پردازند. برخی از این شرکت ها عبارتند از:
- ArcelorMittal : بزرگترین تولید کننده فولاد در جهان است و سهم قابل توجهی از بازار ورق سیاه را در اختیار دارد.
- POSCO : یک شرکت فولادی کره ای است که به دلیل کیفیت بالای محصولاتش شناخته شده است.
- Nippon Steel : یک شرکت فولادی ژاپنی است که در تولید ورق های سیاه با تکنولوژی بالا تخصص دارد.
- Baosteel : یک شرکت فولادی چینی است که یکی از بزرگترین تولید کنندگان ورق سیاه در جهان به شمار می رود.
دمیرآل اولین و تنها پلتفرم فروش آنلاین مقاطع فولادی در اشکال مختلف می باشد که شما میتوانید با خیالی آسوده، خریدی مطمئن و به صرفه را داشته باشید.